Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Μας τελειωσαν οι κομματικοί προφήτες


Την πρωτοκαθεδρία στη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά και μάλιστα με διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, δίνουν οι δυο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αυτή είναι η είδηση; Όχι, βέβαια!

Εννιά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια ενώ έξι στους δέκα χαρακτηρίζουν αρνητική τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Το κλίμα απαισιοδοξίας και κατάθλιψης που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις είναι πρωτοφανές -ανέρχεται στο συντριπτικό 76,6% - , ο βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό, στο 30%, το οικονομικό πρόβλημα και η ανεργία – με απλά λόγια το πρόβλημα επιβίωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αυτού του μοιραίου τόπου που τον εκμεταλλεύτηκαν μέχρι εξαντλήσεως οι πολιτικοί και τα τσιράκια τους - διατηρούν τη δραματική πρωτιά στην ιεράρχηση των προβλημάτων, ενώ οι αρνητικές προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο χτυπούν «κόκκινο» με 82%.  
Στα ηγετικά κλιμάκια της Ιπποκράτους (έδρα του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ) και της Συγγρού (έδρα της ΝΔ του Σαμαρά ) δεν πέρασε απαρατήρητο, ότι και τα δύο κόμματα μαζί, δεν καταφέρνουν να προσεγγίσουν ούτε καν το 50% στην εκτίμηση ψήφου ( η ΝΔ λαμβάνει 30% και το ΠΑΣΟΚ 15,5%  στη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή ενώ στη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για τον Ελεύθερο Τύπο η ΝΔ συγκεντρώνει 29,3% και 17, 1% το ΠΑΣΟΚ ). Τα αθροιστικά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας συνιστούν απλά νέο ιστορικό χαμηλό ενώ η ψήφος απαρέσκειας και αποστασιοποίησης έχει εκτοξευτεί σε πολύ υψηλά ποσοστά, πάνω από το 30% - δηλαδή το ένα τρίτο των πολιτών είτε τα θεωρεί
Στη Συγγρού του …ανατέλλοντος Ηλίου είδαν πάντως με ανακούφιση τα καθηλωμένα έως εξαιρετικά μειωμένα ποσοστά του ΛΑΟΣ, ενώ εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα πιάσει το όριο του 3% η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη για να καταφέρει να μπει στη Βουλή.
Εντυπωσιάζουν πάντως, προαφνώς λόγω έντονης δυσαρέσκειας και ανασφάλειας τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά των τριών κομμάτων της Αριστεράς, ΚΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που αθροιστικά στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνουν από 29,5% στη δημοσκόπηση του Ε.Τ έως 37% στη δημοσκόπηση της Καθημερινής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: