ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ. ΟΣΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Αναγνώστες
Συνολικές προβολές σελίδας
Σάββατο 1 Μαρτίου 2008
Ποίημα του Ροναλντίνιο
Απο Δευτέρα τα σπουδαία-Βέτο και βλέπουμε
Επιτέλους η πολιτική επανήλθε στο προσκήνιο. Το γκρίζο, η μιζέρια και η μαυρίλα της κλειδαρότρυπας των εκβιασμών και της λαμογιάς υποχώρησε. Δεν τρέφω αυταπάτες. Η υποχώρηση είναι προσωρινή. Όμως κάτι είναι και τούτο. Το Σκοπιανό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, και οι μύστες του ρεπορτάζ ξέρουν ότι η σημαντικότερη συνάντηση του Καραμανλή για το θέμα, θα είναι την Δευτέρα με τον γραμματέα του ΝΑΤΟ τον Σέφερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σέφερ που μεταφέρει μήνυμα του Μπους, θα εκβιάσει βελούδινα –όχι σαν κάτι άλλους εγχώριους εκβιαστές- αλλά τα πράγματα έτσι όπως έχουν έρθει, επιβάλλουν το βέτο. Υπό τις παρούσες συνθήκες και την στάση των σκοπιανών, δεν υπάρχει επιλογή πλην του βέτο για τη χώρα μας και τον Καραμανλή. Νομίζω ότι τα δύσκολα θα έρθουν μετά το βέτο εάν αυτό τελικά υπάρξει. Το σύστημα Μπους, αυτό το ακροδεξιό θρησκόληπτο, φανατικό και τραμπούκικο αληταριό που κυβερνά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ζωές και οικονομίες εις βάρος όλων των πολιτών όπου γης, αποχωρεί, και πιστεύω ότι είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ. Γιατί πια δεν έχει να χάσει τίποτε. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε να χάσουμε, ή να μην χάσουμε (γιατί για να κερδίσουμε δεν υπάρχει περίπτωση) και με δεδομένο το μάθημα από τα χαστούκια άλλων εποχών, μάλλον καλά το πάει ο Καραμανλής μέχρι τώρα. Τουλάχιστον αυτός δεν θα πει μετά από χρόνια, «έχασα ευκαιρία»…
Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008
Πακέτο Πινέϊρο και Σχέδιο Άτσεσον. Γιατί είμαστε τόσο ΜΑΛΑΚΕΣ;
Πάντα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα για τα οποία οι απαντήσεις μάλλον πρέπει να είναι επώδυνες. Όπως για παράδειγμα γιατί στην Ελλάδα λειτουργούν όλα με μια διαφορά φάσης μερικών ετών ή δεκαετιών ανάλογα; Το κάθε πέρσι και καλύτερα στη χώρα μας έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, γιατί αφορά την πραγματικότητα. Και κάθε φορά λέμε πως εάν είχαμε αποδεχθεί τότε εκείνο σήμερα θα ήταν όλα καλύτερα…
Ας πάρουμε το Σκοπιανό. Το 1992 (1 Απριλίου), βρήκαμε μπροστά μας το περίφημο «πακέτο Πινέϊρο» που περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ονομασία Nova Macedonia. Απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13 Απριλίου 1992, υπό την πίεση αλλά και την επιδοκιμασία σχεδόν όλων των ελλήνων. Πλην ΚΚΕ για να είμαστε ακριβείς. Σήμερα εάν μας το έδιναν θα κάναμε πάρτι.
Δεύτερον το Σχέδιο Άτσεσον για το Κυπριακό.
Πρόκειται για τις αμερικανικές προτάσεις του 1964 οι οποίες, όπως προκύπτει, όχι μόνο δεν περιέκλειαν απειλή για το μέλλον της Κύπρου και για την Ελλάδα αλλά, πέραν των όσων συγκεκριμένα καθόριζαν σχετικά με την «εκμίσθωσιν» στην Τουρκία μιας βάσεως στο ανατολικό άκρο της Νήσου, προέβλεπαν και «αποκατάστασιν του προηγουμένου ειδικού καθεστώτος των νήσων Ίμβρου και Τενέδου» και, ακόμη σημαντικότερο, τον «επαναπατρισμόν των αναχωρησάντων ή εκδιωχθέντων εκ Κωνσταντινουπόλεως από του 1955 ομογενών» κτλ. Ο ίδιος ο Ντιν Άτσεσον έγραψε στις 20 Αυγούστου 1964 στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ότι είναι «έτοιμος να ασκήσει την μεγίστην δυνατήν πίεσιν και πειθώ διά να επιτύχω όπως παραιτηθούν οι Τούρκοι πάσης απαιτήσεως δι’ εδαφικήν περιοχήν υπό την κυριαρχίαν των εις Κύπρον (...). Ειδικώτερον θα προτρέψω τους Τούρκους να περιορίσουν το σχέδιόν των εις την εκμίσθωσιν για 50 έτη του τμήματος εκείνου της Χερσονήσου της Καρπασίας».
Σήμερα εάν μας το έδιναν θα κάναμε γλέντια.
Στο δια ταύτα επιτέλους. Γιατί χάνουμε τις ευκαιρίες την μια μετά την άλλη; Φταίει το πολιτικό προσωπικό μας διαχρονικά; Φταίει ο Χατζηπετρής; Ή φταίει επιτέλους ας το παραδεχθούμε ο «αθάνατος κυρίαρχος ελληνικός λαός» που νομίζει ότι όλος ο κόσμος υπάρχει απλώς και μόνο για να υπηρετεί τα συμφέροντά του το ραχάτι του και την ματαιοδοξία του;
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008
Ο γνωστός...Μίκης!
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008
Σε πιάνει απελπισία
Κι όπως (φέρεται να) είπε ο Τσαρούχης, η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου, αλλά το δυστύχημά της είναι πως κατοικείται από (νέο)έλληνες…
Άκρως επίκαιρο
«Μετά τα τελευταία γεγονότα, το blogging κινδυνεύει να αποκτήσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης, που παραμένει στη συντριπτική πλειοψηφία της ηλεκτρονικά αναλφάβητη, την εικόνα ενός πεδίου εξαχρείωσης και ασυδοσίας. Κάθε είδους άσχετοι και ειδικοί επί παντός μιλούν για μια υπόθεση που συμπλέκει μπλόγκινγκ και εκβιασμούς σαν να είναι μια φυσική συνύπαρξη, ένα αναπότρεπτο χαρακτηριστικό του διαδικτύου η ανωνυμία, η συκοφαντία και η ανευθυνότητα. Κινδυνεύει, έτσι, το μοναδικό πεδίο έκφρασης γνώμης που δεν υπόκειται σε περιορισμούς οικονομικών δυνατοτήτων.Δεν έχω πρόχειρη σκέψη ή λύση για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν όσοι ασχολούνται με κέφι, ή και πάθος, με το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική διακίνηση ιδεών. Εάν όμως κάποιος έχει μια πρόταση, μια πρωτοβουλία ή μια έμπνευση για το πώς θα μπορούσε να εκδηλωθεί η αντίδραση, θα τον παρακαλούσα να τη διακινήσει και από αυτό εδώ το μπλογκ, που είναι από τα λιγότερο φιλόδοξα, όχι τα πιο δημοφιλή, αλλά προσβλέπει στην ισοτιμία και την ελευθερία που εξασφαλίζει η ηλεκτρονική πρόσβαση στο δημοκρατικό δικαίωμα της γνώμης και αισθάνεται την απειλή του εξευτελισμού του μοναδικού κοινωνικά προσβάσιμου προπύργιου ελευθεροτυπίας».
Που βρίσκονται;
Οι κανόνες του μπλοκινγκ
1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.(nylon.gr)
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008
Να τελειώνουμε...
Η τιμή της δημοσιογραφίας
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008
Οι μπλόγκερς μπροστά στην πραγματικότητα
Αυτό δυστυχώς ισχύει και για το μπλόκινγκ. Όσοι διαβάζαμε το περιβόητο press.gr διαπιστώναμε εμμονές περίεργες με συγκεκριμένα πρόσωπα. Αφορισμούς που λανσάρονταν ως ειδήσεις, επιθέσεις κατά συγκεκριμένων ανθρώπων, και συνήθως βρώμικα σχόλια αναγνωστών. Διαβάζαμε και ειδήσεις όμως. Ειδήσεις που οι εφημερίδες επιχειρούσαν να κρύψουν, τα κανάλια αγνοούσαν επειδή δεν γνώριζαν ή δεν συνέφερε να γνωρίζουν, και φυσικά ο κόσμος δεν γνώριζε. Το συγκεκριμένο μπλογκ απέκτησε πρωτοφανή αναγνωσιμότητα, αλλά κάπου στο δρόμο τα χάλασε. Μέθυσε απο το κρασί της εξουσίας. Η κατάχρηση αυτού του προνομίου δεν με ξένισε. Γνωρίζω τα πρόσωπα που φέρονται να είναι απο πίσω, και η εξέλιξη δεν με εξέπληξε. Όχι επειδή επρόκειτο για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά επειδή γνωρίζω την δημοσιογραφική πιάτσα τόσα χρόνια, και γνωρίζω καλά την νοοτροπία αυτών που είναι φορείς ποικιλώνυμων εξουσιών. Το μπλόκινγκ οφείλει να αυτοπροστατευθεί, και πρώτοι οι μπλόγκερς οφείλουν να προασπίσουν την δυνατότητα της ελεύθερης επικοινωνίας, και διατύπωσης απόψεων. Τα μπλογκ που υβρίζουν, που αφήνουν υπαινιγμούς που προειδοποιουν εκβιαστικά, που απειλούν αξιοπρέπειες και τρομοκρατούν, δεν (πρέπει να) ανήκουν στην οικογένεια των μπλόγκερς. Ο κάθε ένας αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων γράφει.Όμως στην Ελλάδα, εάν δεν μπορείς να τεκμηριώσεις την αλήθεια, είναι σαν να μην υπάρχει. Με λίγα λόγια εάν σε δω να κλέβεις αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω (πως άραγε;)ειναι σαν να μην έκανες τίποτε. Οφείλουμε να δούμε ψύχραιμα τις εξελίξεις, και εάν διαπιστωθεί προσπάθεια φίμωσης ανεξάρτητων φωνών, να βγούμε άπαντες στα κεραμίδια. Εάν όμως δεν είναι έτσι, αλλά κάποιο λάκο έχει η φάβα, τότε πρέπει να στιγματίσουμε όσους καταχράστηκαν τη δυνατότητα του μπλόκινγκ. Το σύστημα φοβάται το μπλόκινγκ γιατί είναι αχειραγώγητο, ακηδεμόνευτο. Δεν παίρνει νταβατζηλίκια. Και αυτό τους τρελλαίνει. Η ιστορία του press.gr όμως, μας στέλνει χρόνια πίσω. Και κάποιοι που έτρεμαν στην σκέψη πως το μπλόκινγκ θα ξεπεράσει τα παραδοσιακά ΜΜΕ τρίβουν τα χέρια τους απο χαρά...Γιαυτό μας αφορά όλους!
Συγχαρήτήρια απο...Μητσοτάκη!
"Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός, κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε νωρίς το απόγευμα από το Κατάρ, όπου μετείχε σε Διεθνές Συνέδριο για τα θέματα της Μεσογείου, απέστειλε στον κ.Δημήτριο Χριστόφια το ακόλουθο τηλεγράφημα:
«Θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ο ελληνισμός στηρίζει πάνω σας μεγάλες ελπίδες. Στην προσπάθειά σας θα έχετε ολόψυχα τη στήριξη όλων μας.»"
Τώρα εάν εσείς βρισκόσασταν στη θέση του Χριστόφια και λαμβάνατε αυτό το τηλεγράφημα τι θα κάνατε; Θα φτύνατε στον κόρφο σας, θα το σκίζατε, ή θα το αρχειοθετούσατε για τα απομνημονεύματά σας; Όπως και να έχει όμως ο Μητσοτάκης είδε τον αγαπημένο του υποψήφιο Κασουλίδη να γνωρίζει οδυνηρή ήττα. Η ιδιότητα "φίλος του Μητσοτάκη" είναι ίσως πιο επικίνδυνη και απο αυτήν του "φίλου του Τριανταφυλλόπουλου"
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή άλλοθι για απόσειση ευθυνών;
Η αλήθεια για την ακρίβεια
Σκοπιανό-Τις πταίει;
Ελπίζουμε στην αμφίδρομη σχέση.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαψεύστηκε οικτρά τελικά, όταν εκτίμησε ότι σε δέκα χρόνια το πολύ, θα έχουμε ξεχάσει το όνομα. Όμως αποδείχθηκε πως τελικά είχε δίκιο στις θέσεις του τότε για την επίλυση του σκοπιανού. Η λαϊκίστικη προσέγγιση απο την συντριπτική πλειοψηφία της πολιτικής ζωής, αλλά και του ελληνικού λαού, και η πρωτοφανής εξαλλοσύνη του ΠΑΣΟΚ, εμπόδισαν τον Μητσοτάκη να κλείσει την εκκρεμότητα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ακολούθησε η πτώση του, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ το εμπάργκο που έκανε πλούσιους πολλούς λαθρέμπορους "δικούς" μας, η ενδιάμεση συμφωνία και τελικά η αδρανοποίηση του θέματος απο τον Σημίτη. Ο οποίος είδε κι απόειδε ότι με τέτοιο λαό, δεν αξίζει να κάνεις τίποτα περισσότερο.
Σήμερα τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, και καλούμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό όλοι μας. Όμως ο μεγάλος φταίχτης είναι ο κόσμος, και όσοι του χαϊδεύουν τα αυτιά. Και μετά οι Σαμαράδες και γενικώς το έξαλλο πολιτικό προσωπικό εκείνης της εποχής, και όσοι στήριξαν τις καρριέρες τους στο Μακεδονικό.