Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Ανύπαρκτη η Δεξιά στο Διαδικτυο. Και θα το πληρώσει κάποια στιγμή

Διάβαζα νωρίτερα τον Πιτσιρίκο (http://pitsirikos.blogspot.com) ο οποίος έγραφε ότι η δεξιά δεν έχει ούτε έναν μπλόγκερ να την υποστηρίζει. Πράγματι, έκανα ένα σερφάρισμα στα μπλογκς γνώμης και άποψης, και διαπίστωσα την ορθότητα της επισήμανσης του Πιτσιρίκου. Η παράταξη αυτή δεν έχει ούτε έναν σοβαρό άνθρωπο που να ασχολείται με blog. Ούτε έναν. Η παράταξη που πήρε τις σοβαρότερες αποφάσεις για την πορεία της χώρας, που δέχθηκε απίστευτη κριτική και πόλεμο για επιλογές που στη συνέχεια θα ακολουθούσαν πιστά ακόμη και οι πιο φανατικοί πολέμιοί της, η παράταξη που συγκέντρωνε κάποτε της αφρόκρεμα της διανόησης και του πνευματικού κόσμου, σήμερα εκπροσωπείται από τον Γιακουμάτο τον Δαϊλάκη και τον Φωτιάδη. Στο διαδίκτυο είναι ανύπαρκτη. Αλλά κι αν το επιχειρήσει θα το κάνει χοντροκομμένα. Γιατί δεν έχει ανθρώπους που να έχουν ζυμωθεί στην παραγωγή πολιτικής, αλλά ανθρώπους που ξέρουν μόνο από διαχείριση εξουσίας. Βλέπουν την πολιτική μόνο ως μοχλό για την κατάκτηση της εξουσίας, χωρίς να τους ενδιαφέρει το περιεχόμενό της, το οποίο γεννά ιδέες, παράγει σκέψεις και διαμορφώνει πολιτική πρόταση, πριν ακόμη γίνει πρόταση εξουσίας. Η αριστερά, δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί το φυτώριο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως για την δημοσιογραφία και την επικοινωνία, όπου δηλαδή απαιτείται πολιτική σκέψη, ίντριγκα, επινόηση, και κυρίως ανάλυση και σύνθεση. Είχα πει σε κορυφαίο σήμερα υπουργό, ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν και στο διαδίκτυο. Τώρα ειδικά, που το blogging έγινε μόδα, είμαι απόλυτα σίγουρος γιαυτό. Η Φιλελεύθερη Δεξιά, και το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της πολιτικής ζωής, και με αδύναμες αυτές τις δυο παρατάξεις μένει μια εξωπραγματική αριστερά κατακερματισμένη δημαγωγική και λαϊκίστικη, και μια ακροδεξιά απόφυση, που έχει ημερομηνία λήξης. Όσο πιο νωρίς φέρει η κυβέρνηση με πρωτοβουλία της τον πολιτικό διάλογο στο διαδίκτυο, τόσο το καλύτερο γιαυτή…

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν αξιόλογοι συντηρητικοί διανοούμενοι και δημοσιογράφοι. Και αξιόλογοι δεξιοί αρθρογράφοι & επιφυλλιδογράφοι & συγγραφείς. Δεν προβάλλονται όμως, λόγω της σιωπής που τους επιβάλει η Αριστερά. Συμφωνώ μαζί σας σε κάτι: η πολιτική κυριαρχία εμπεδώνεται μέσω της ιδεολογικής. Η Δεξιά, εξακολουθεί να απαξιεί να αντιπαρατεθεί με την Αριστερά στο διαδίκτυο, όπως απαξίωσε να αντιπαρατεθεί μετά τη Μεταπολίτευση στα πανεπιστήμια και τα έχασε! Όπως έχασε και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας από την... ανανεωτική Αριστερά, που πλέον στη χώρα μας καθορίζει την ατζέντα! Η μειοψηφική ανανεωτική Αριστερά! Τώρα, με τη στάση που τηρεί η Δεξιά, θα χάσει το διαδίκτυο, όπου όλοι, ακόμα και η Ακροδεξιά, είναι παρόντες. Η Δεξιά για να συνέλθει, πρέπει να αποβάλει το "αστική" και να υιοθετήσει το "λαϊκή" (αν όχι το ριζοσπαστική). Και να χαρίζει χώρο και χρόνο σε όλους τους εχθρούς της. Νισάφι πια!

Sakoulakis είπε...

Αν νομίζεις ότι διαπίστωσες την ορθότητα της άποψης του πιτσιρίκου επειδή έκανες ένα σερφάρισμα στα μπλογκ γνώμης και άποψης, είναι επειδή δεν έχεις καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει.

Ο πιτσιρίκος είναι καλός, πολύ καλός, σχολιαστής εικόνων και σάτυρος. Και η μαγεία της σάτυρας απλώνει πάνω από τις απόψεις του σάτυρου ένα πέπλο αυθεντίας. Γι' αυτό είναι πολύ, πάρα πολύ εύκολο να ξεγελαστεί κανείς ειδικά όταν ο σάτυρος επικαλείται την δικιά του, απυρόβλητη, αυθεντία.

"Και ας μου επιτραπεί η βεβαιότητα μετά από τρία χρόνια μπλόγκιν". Πόσα μπλόγκς να έχει επισκευτεί ο πιτσιρίκος? 500? 1000? Μήπως 2000 (θα έπρεπε να είναι τελείως καμμένος)? Τα μπλόγκς όμως φλερτάρουν με αριθμούς όπως 50.000, πολύ μακριά από τα χέρια του φίλου πιτσιρίκου. Ο πιτσιρίκος έχει αυτήν την εντύπωση καθαρά και μόνο για ένα λόγο: είναι αριστερός. Και αυτό δεν τον αφήνει να δει όλη την πραγματικότητα, ούτε στα μπλόγκς, ούτε στην πολιτική σκηνή όπου ο Τσίπρας και οι φίλοι του έχουν εν πολλοίς παρόμοια προβλήματα με αυτούς που κράζει.

Σαφώς και υπάρχουν εκατοντάδες φιλοκυβερνητικά μπλογκς. Και πέρα από αυτό η ΝΔ δεν είναι σε καμία περίπτωση ανύπαρκτη στο διαδύκτιο, ούτε η νεολαία της. Υπάρχουν μάλιστα και στελέχη που βρίσκονται στην γραμμή της τεχνολογικής επικαιρότητας, μέσα στους 5-10 πιο δυνατούς της πολιτικής σκηνής (σαφώς δυνατότεροι από τον Τσίπρα).

Θα σου συνηστούσα σε επόμενα ποστς να κάνεις καλύτερη έρευνα πριν καταλήξεις σε συμπεράσματα, και προς θεού μην θεωρείς ντε φάκτο τα λεγόμενα του πιτσιρίκου.

Και κάτι άλλο. Ο όρος φιλελεύθερη Δεξιά είναι άστοχος. Σε καμία περίπτωση δεν έχει κυβερνηθεί η χώρα τούτη από φιλελεύθερη κυβέρνηση, ούτε από νεοφιλελεύθερη -αν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η δεξιά που έχει κυβερνήσει την χώρα είναι βαθιά συντηρητική και όχι φιλελεύθερη.

Φιλελεύθερη άποψη υπάρχει στη χώρα, και χρησιμοποιεί το διαδύκτιο από τα πρώτα χρόνια άφιξής του στην Ελλάδα, ήδη πάνω από δεκαετία, και πολύ πριν ξυπνήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Η ζύμωση αυτή δημιούργησε πριν από ένα χρόνο ένα νέο κόμμα, την Φιλελεύθερη Συμμαχία. Αυτό το κόμμα λειτουργεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου διαδυκτιακά, πάρα πολλά από τα μέλη του είναι μπλόγκερς, έχουν κανάλι στο youtube και όλα αυτά τα κάνουν τα μέλη, γιατί λεφτά να πληρώσουν άλλους να τα κάνουν δεν έχουν.

Επομένως όχι μόνο δεν ισχυεί το ότι η φιλελεύθερη ιδέα (και όχι δεξιά) δεν έχει σχέση με το διαδύκτιο, αλλά αντίθετα, είναι ακριβώς προϊόν του διαδυκτίου και της ζύμωσης των απόψεων που αυτό επιτρέπει.

ΥΓ: Μάλιστα, εκτιμώ ότι θα σου φανεί πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις κόντρες φιλελεύθερων-αριστερών και ποιος βγαίνει νικητής από την ιδεολογική σύγκρουση.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ είπε...

Φιλε sakoulakis νομίζω πως θα διαφωνήσω κάθετα με κάποια εξ αυτών που υποστηρίζεις. Ο πιτσιρίκος σαφώς και δεν είναι θέσφατο. Εάν πρόσεξες λέω ότι διαπίστωσα την ορθότητα και όχι την δέχθηκε a priori. Έχει δίκιο. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια blogs φιλελεύθερων ανθρωπων, πιθανοτατα κάπου στον κυβερνωχώρο να λαμβάνει χώρα μια ζύμωση διαφορετική απο αυτήν τολυ συρμού "της αριστερόστροφης γλαμουριάς" αλλά δεν το ξέρω.Μην φανταστείς οτι είμαι χθεσινός στην πιάτσα. Μπορεί να έγινα μπλόγκερ την περασμένη Δευτέρα (Σ΄ευχαριστώ για τις πολύτιμες οδηγίες σου, βρήκα άκρη με τον λοογαριασμό, αλλά αυτό που εννοούσα ήταν φανερός μετρητής επισκέψεων σαν ρολόϊ, έχεις τίποτα;)αλλά σερφάρψ χρόνια. Έχω μια εικόνα για το τι παίζει στην πιάτσα. Μπορεί να υπάρχουν σοβαροί φιλελεύθεροι άνθρωποι που έχουν μπλογκ. Όμως εάν δεν τους ξέρουν πέρα απο τον μικροκοσμό τους,δεν έχει νόημα. ΜΙλάμε για ζύμωση με τους αναγνώστες, τον κόσμο τους πολίτες, σε μια πρόταση άμυνας στην επίθεση λάσπης που δέχεται ο φιλελευθερισμός παροτι έχει επικρατήσει. Στην Ελλάδα της τζάμπα μαγκιάς όμως,όπου προτιμά ο νεοέλληνας να δηλώνει αριστερός και να δρα ως (ακρο)δεξιός, είναι υπο διωγμό. Μιλά για μπλογκ που θα έχει μαθηματική προβολή στην κοινωνία, και θα είναι σημείο αναφοράς. Καλός ο Δήμου, αλλά έχει κουράσει. Το απο καθέδρας ύφος, εν περνάνει στη νεολαία.΄ΜΙλάω για μπλογκ που θα τραβήξουν τον αναγνώστη, που θα μπορούν να γίνουν τοπ στα "αγαπημένα" που θα μπαίνει ανυπόμονα ο 'χ' για να διαβάσει να διαφωνήσει, να συμφωνήσει, να τσακωθεί.Γιαυτό μιλάω. Ο πιτσιρίκος είναι μια επανάσταση στο χώρο του μπλόκινγκ γιατί η αναγνωσιμότιτά του ξεπερνά κάθε ανάλογο εγχείρημα.Και ως "μεταεφημερίδα" είναι άκρως πετυχημένη. Το εάν τον λαμβάνουν υπόψη ή όχι δεν ξέρω. Και η εσπρέσσο διαβάζεται αλλά...

Ανώνυμος είπε...

Πάλι τα ίδια. Η γνωστή σύγχυση "φιλελεύθερου" και "δεξιού". Είναι "δεξιός" ο φιλελεύθερος"; Αν ναι, τι σχέση έχει με τους συντηρητικούς και τους χριστιανοδημοκράτες, παραδείγματος χάρη; Και γιατί, όροι αξιοσέβαστοι σε άλλους τόπους, όπως πχ συντηρητικός, να έχουν τόσο αρνητική φόρτιση στη χώρα μας; Γιατί παίζουμε το παιχνίδι της αριστεράς; Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό και είναι ομολογουμένως κουραστικό. Επίσης: πόσο "δεξιοί" είναι οι "φιλελεύθεροι", τη στιγμή μάλιστα που δεν ενδιαφέρονται για τη διατήρηση παραδοσιακών αξιών; Μήπως πρέπει βα ξεκινήσει ένας ιδεολογικός διάλογος, παρά την αναφυλαξία που πιάνει κάποιους "δεξιούς" στην Ελλάδα στο άκουσμα και μόνο αυτής της προοπτικής; Και κάτι τελευταίο: υπάρχουν αρκετοί "δεξιοί" bloggers. Αντί να τους αμφισβητείτε, αναδείξτε τους!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ είπε...

Φίλε sakoulakis ίσως ήμουν λίγο απότομος στην απάντησή μου και ζητώ σςυγγνώμη.Η βοήθειά σου ήταν πολύτιμη, και ξεστραβώθηκα λίγο. Μάλιστα διαπιστώνω ότι υπάρχουν επισκέψεις απο όλο τον κόσμο, και ομολογώ ότι χαϊδεύεται η ματαιοδοξία μου. Είμαι αρκετά ώριμος όμως για να μην πετάω στα σύννεφα. Όπως και να έχει ευχαριστώ πολύ, και περιμένω τυα σχόλιά σου, γιατί οι απόψεις σου΄χαρακτηρίζονται απο ωριμότητα και προβληματισμό. Η αλήθεια είναι πως έφτιαξα το μπλογκ, έτσι για να διασκεδάσω, για να εκτονωθώ, διότι η εφημερίδα και το ραδιόφωνο που εργάζομαι δεν είναι οι χώροι όπου θα μπορούσα να πω τι σκέφτομαι και τι αισθάνομαι. Ανεξάρτητα απο το εάν άυτά μπορεί να μην ενδιαφέρουν κανέναν, μου είναι αρκετό που είμαι εκδότης του εαυτού μου, χωρίς νταβατζήδες. Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια...

Sakoulakis είπε...

Είναι εξαιρετικά επισφαλές να λες ότι έχεις μία άποψη της πιάτσας. Η πιάτσα αλλάζει καθημερινά με τάχιστους ρυθμούς, αλλά ακόμα κι αν δεν άλλαζε θα ήταν πρακτικά αδύνατο να έχει κανείς μία γνώμη για το τι παίζει. Τονίζω και πάλι: Ακόμα κι αν ήταν τελείως καμμένος ο πιστιρίκος δεν θα μπορόυσε να ξέρει τι παίζει σε περισσότερα από 1000 μπλογκς, και πολλά λέω. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο. Στην περίπτωση μας ταιριάζει εξαιρετικά το "εν είδα ότι ουδέν είδα".

Ελπίζω να είναι σαφές ότι δεν θέλω να το παίξω κάποιος ή να σε υποβαθμίσω. Ούτε εγώ μπορώ να έχω άποψη της πιάτσας ούτε κανείς, αυτό υποστηρίζω.

Επιμένω ότι η δήλωση του πιτσιρίκου είναι λάθος, σύλλαθη, και κατά την γνώμη μου η μεγάλη αναγνωσιμότητά του τον κάνει να παραπαίει σε τέτοιες δηλώσεις.

Θα σχολιάσω και κάτι ακόμα. Ο φιλελευθερισμός ΔΕΝ έχει επικρατήσει στην Ελλάδα. Στο Ελληνικό κοινοβούλιο δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ κόμμα που να πρεσβεύει φιλελεύθερες ιδέες ή πολιτικές. Η ΝΔ, αν αυτή εννοείς, δεν έχει καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό, που τον έχει αποκυρήξει και επίσημα σε συνέδριό της.

Είναι χρόνια απορία μου, το πώς οι περισσότεροι Ελληνες νομίζουν ότι έχουμε κάποιου είδους φιλελευθερισμό. Δυσκολεύομαι να ακολουθήσω τον συλλογισμό τους, αν μπορείς βοήθησέ με!

Για το ύφος σου, δεν νομίζω ότι ήταν επιθετικό, άλλα όπως και να έχει, no offence. Ελπίζω και εσύ να μην με παρεξηγήσεις ποτέ - ό,τι λέω το λέω με διάθεση προβληματισμού και συζήτησης.

Για τα μπλογκς φιλελεύθερων, που λες ότι δεν ξέρεις, μπορείς να δεις το e-rooster.blogspot . Δεν αναφέρω κάτι άλλο γιατί έχει δεκάδες λινκς, αν έχεις διάθεση μπορείς να τα εξερευνήσεις.

Για το ρολόι πάρε αυτή τη διεύθυνση.
http://www.statcounter.com/free_hit_counter.html
Τώρα που είσαι και πιο advanced user θα μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου :P
Άλλα αν κάτι προκύψει εδώ είμαστε.

tzonakos είπε...

Eναι μιά διαπίστωση που εχω κάνει προσωπικά απο τον περασμένο Νοέμβριο.
Δεν υπάρχουν αξιόλογα μπλόγκς Δεξιών.
Ο λόγος ειναι οτι οι Δεξιοί ΔΕΝ είναι ικανοί να παράγουν πολιτική σκέψη, πάσχοντας απο ιδεολογική αγκύλωση.
Αλλωστε ειναι ικανοί μόνο για αφορισμούς. Με αφορισμούς δεν γίνεται πολιτική κουβέντα πουθενά.
Δεν θέλω να το αναλύσω εδω, απλώς πέτυχα αυτη την ανάρτση και ειπα να σχολιάσω κάτιγια το οποίο ετσι κι αλλιώς συγκέντρωνα στοιχεία για να δημοσιεύσω κάτι ανάλογο απο καιρό.
Διαφωνώ με τον sakoulakis που κατα κάποιο τρόπο σε "μαλώνει" για την δημοσίευση αλλα συμφωνώ μαζί του περι Πιτσιρίκου. Αλλα θα λέει αύριο ο πιτσιρίκος και πολλές φορές εχει πέσει σε αντιφάσεις και σε λάθη.
Τα μπλόγκς πολιτικών ρευμάτων που αυξάνονται αυτη τη στιγμή ειναι αριστερών θέσεων και έχω την τύχη να εχω γνωρίσει απο κοντά μερικούς κατόχους τέτοιων μπλόγκς. Πρόκειται για εξαιρετικά μυαλά.

Ethnikofrones είπε...

Η δεξια απο εδω και στο εξής θα εχει ενα υποστηρικτή Blogger. Ονομάζωμαι Ιωάννης Κανελλόπουλος και ειμαι ο δημιουργός του Blog Συντηρητικά dexter-dexter1. blogspot.com. στο Blog θα αναφέρομαι στα θετικά της συντηρητικής παραταξης αλλά και στα αρνητικά της. οι εκφυλιστικές και αντικοινωνικές ενέργειες της εκσυγχρονιστικής πλεύρας της Ν.Δ με βρίσκουν αντιθετο και ως εκτουτου θα τις στηλιτέυω.Δεν τρέφω μίσος για την αριστερα αλλά ενοχλούμαι από τις ακροβασίες του ΣΥΡΙΖΑ αντιθετα βλέπω με ευχαρίστηση την ανάδυση της πατριωτικής & κοινωνικής αριστεράς
(Ρεσάλτο Αρδην Ρήξη.