Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Πακέτο Πινέϊρο και Σχέδιο Άτσεσον. Γιατί είμαστε τόσο ΜΑΛΑΚΕΣ;

Συγγνώμη για το σεντόνι αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
Πάντα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα για τα οποία οι απαντήσεις μάλλον πρέπει να είναι επώδυνες. Όπως για παράδειγμα γιατί στην Ελλάδα λειτουργούν όλα με μια διαφορά φάσης μερικών ετών ή δεκαετιών ανάλογα; Το κάθε πέρσι και καλύτερα στη χώρα μας έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, γιατί αφορά την πραγματικότητα. Και κάθε φορά λέμε πως εάν είχαμε αποδεχθεί τότε εκείνο σήμερα θα ήταν όλα καλύτερα…
Ας πάρουμε το Σκοπιανό. Το 1992 (1 Απριλίου), βρήκαμε μπροστά μας το περίφημο «πακέτο Πινέϊρο» που περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ονομασία Nova Macedonia. Απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13 Απριλίου 1992, υπό την πίεση αλλά και την επιδοκιμασία σχεδόν όλων των ελλήνων. Πλην ΚΚΕ για να είμαστε ακριβείς. Σήμερα εάν μας το έδιναν θα κάναμε πάρτι.
Δεύτερον το Σχέδιο Άτσεσον για το Κυπριακό.
Πρόκειται για τις αμερικανικές προτάσεις του 1964 οι οποίες, όπως προκύπτει, όχι μόνο δεν περιέκλειαν απειλή για το μέλλον της Κύπρου και για την Ελλάδα αλλά, πέραν των όσων συγκεκριμένα καθόριζαν σχετικά με την «εκμίσθωσιν» στην Τουρκία μιας βάσεως στο ανατολικό άκρο της Νήσου, προέβλεπαν και «αποκατάστασιν του προηγουμένου ειδικού καθεστώτος των νήσων Ίμβρου και Τενέδου» και, ακόμη σημαντικότερο, τον «επαναπατρισμόν των αναχωρησάντων ή εκδιωχθέντων εκ Κωνσταντινουπόλεως από του 1955 ομογενών» κτλ. Ο ίδιος ο Ντιν Άτσεσον έγραψε στις 20 Αυγούστου 1964 στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ότι είναι «έτοιμος να ασκήσει την μεγίστην δυνατήν πίεσιν και πειθώ διά να επιτύχω όπως παραιτηθούν οι Τούρκοι πάσης απαιτήσεως δι’ εδαφικήν περιοχήν υπό την κυριαρχίαν των εις Κύπρον (...). Ειδικώτερον θα προτρέψω τους Τούρκους να περιορίσουν το σχέδιόν των εις την εκμίσθωσιν για 50 έτη του τμήματος εκείνου της Χερσονήσου της Καρπασίας».
Σήμερα εάν μας το έδιναν θα κάναμε γλέντια.
Στο δια ταύτα επιτέλους. Γιατί χάνουμε τις ευκαιρίες την μια μετά την άλλη; Φταίει το πολιτικό προσωπικό μας διαχρονικά; Φταίει ο Χατζηπετρής; Ή φταίει επιτέλους ας το παραδεχθούμε ο «αθάνατος κυρίαρχος ελληνικός λαός» που νομίζει ότι όλος ο κόσμος υπάρχει απλώς και μόνο για να υπηρετεί τα συμφέροντά του το ραχάτι του και την ματαιοδοξία του;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος φταίει βρε πειρατή; Εύκολο είναι να το βρεις. Γιατί δεν το λες; Ο κακός μας ο καιρός φταίει. Οι κωλοέλληνες. Αυτοί που χυδαία έχουν εξευτελίσει κάθε αρχή, κάθε αξία, στο όνομα της ευδαιμονίας του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Ανθρωπάκια χωρίς αύριο, ψάχνουμε μια ζωή για νταβατζήδες, γιατί είμαετε φτηνοπουτάνες.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε το σχέδιο Άτσεσον το απέρριψε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το σχέδιο ΠΙνέιρο το απέρριψε πάλι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και σήμερα τον λατρεύουν σα θεό. Τι να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους; Άξιοι της μοίρας τους.