Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Η αλήθεια για την ακρίβεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας είπε πρόσφατα ότι για την ακρίβεια ευθύνονται και οι καταναλωτές. Το τανγκό θέλει δυο είπε χαρακτηριστικά, και δυστυχώς για όλους τους λαϊκιστές που ονειρεύονται μαγικές; λύσεις χωρίς κόστος, έχει δίκιο. Ανεξάρτητα απο το ποιος το είπε και που στόχευε, ας σκεφτούμε για λόγο. Πόσες φορές εμείς οι καταναλωτές έχουε ενθαρρύνει τος κερδοσκόπους; Πόσες φορές πληρώσαμε κάτι που μας φάνηκε ακριβό αλλά το θέλαμε; Πόσες φορές διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς εκείνη την αγορά; Για να σοβαρευτούμε λιγάκι. Αν πληρώσεις 20 ευρω ένα κιλό κεράσια, δεν φταίει ο έμπορος. Εσύ φταίς. Το κράτος το μόνο που μπορεί και δικαιούται, αλλά και επιβάλλεται σήμερα, να κάνει, είναι ο έλεγχος της αγοράς για αποφυγή δημιουργίας καρτέλ. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Το κράτος είναι ανίσχυρο, γιατί η εξουσία εδώ και χρόνια έχει ξεφύγει απο τους θεσμούς και την πολιτική ζωή, και έχει περάσει στα χέρια της οικονομικής ελίτ. Εάν ο Φώλιας αδυνατεί να ελέγξει την αγορά και τα καρτέλ, φταίει ο Φώλιας. Μέχρι εκεί όμως. Διότι οι καταναλωτές οφείλουν να αντισταθούν, και η αντίσταση έχει κόστος. Όσοι έζησαν στο εξωτερικό γνωρίζουν πως ο κόσμος, η κοινή γνώμη, είναι πανίσχυρη ως καταναλωτική έκφραση, επειδή είναι συνειδητοί πολίτες, και όχι καταναλωτές εν αφασία.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Εξαιρετική προσπάθεια αυτό το ιστολόγιο, εύγε στον συντάκτη του. Συνέχισε, θα σε προσθέσω και στο δικό μου μπορεί κάπως να βοηθήσει. Σε «ανακάλυψα» από ένα σχόλιο στο ιστολόγιο του ΑΝΤΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σχόλια politisipittas. Οι μπλόγκερ είναι ή οφείλουν να είναι- κίνημα για την αφύπνιση συνειδήσεων που βρίσκονται σε αφασία. Βαρύγδουπο ακούγεται, αλλά αυτό πιστεύω. Εάν έστω και ένας προβληματιστεί, σκεφτεί κάποια πράγματα, και αλλάξει θεώρηση των πραγμάτων προς το λογικότερο, τότε πετύχαμε άπαντες...

Ανώνυμος είπε...

Το ζητούμενο δεν είναι αν μπορεί να αγοράσει κεράσια ο κόσμος, αλλά τι κάνει η πολιτεία (που από φρούτα άλλο τίποτα) για να περιορίσει την αισχροκέρδεια. Ναι, ο λαός έχει δύναμη, αλλά όχι αρκετή για να "θάψει" τους κερδοσκόπους. Άρα το τανγκό χορεύεται από τις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματίες και είναι μάλιστα και cheek to cheek. Όπως αναγνωρίζεις κι εσύ "η εξουσία εδώ και χρόνια έχει ξεφύγει απο τους θεσμούς και την πολιτική ζωή, και έχει περάσει στα χέρια της οικονομικής ελίτ".